[O2FL] Błąd AirBag na tablicy - czujnik G180 - gdzie jest ?
Chłopaki proszę o pomoc, ostatnimi czasy zapaliła się kontrolka na tablicy od poduszek. Podłączyłem VCDS i wyrzuciło takie błędy:
Address 15: Airbags Labels: 1K0-909-605.lbl
Part No SW: 1K0 909 605 T HW: 1K0 909 605 T
Component: Q2 AIRBAG VW8 020 2300
Revision: 05020000 Serial number: 0038PC22A58W
Coding: 0020786
Shop #: WSC 73430 790 00088
VCID: 3D753DC71FB1
2 Faults Found:
01222 - Crash Sensor Side Airbag; Passenger Side (G180)
008 - Implausible Signal - Intermittent - MIL ON
01222 - Crash Sensor Side Airbag; Passenger Side (G180)
010 - Open or Short to Plus - Intermittent - MIL ON
Zaznaczam od razu, że auto od nowości w jednych rękach, nie miało żadnego dzwona czy bocznego uderzenia. Na necie trochę poszperałem i wiem że chodzi o stronę pasażera i o ten czujnik uderzenia bocznego G180. Co może być nie tak i gdzie tego czujnika szukać ?
Była O1 1.6 AEE
Było A4 B5 1.6 ADP
Jest O2 FL 1.9 BXE
Ok, posprawdzam przewody w przelotkach drzwi czy są całe... jeśli z nimi jest OK to tego czujnika gdzie szukać ? Ale ze skanu widać że chodzi chyba o błąd sporadyczny i przerwę w obwodzie, czyli raczej może być gdzieś pęknięty kabelek. Dobrze kombinuje ?
Była O1 1.6 AEE
Było A4 B5 1.6 ADP
Jest O2 FL 1.9 BXE
Przerabiany podobny temat tez w FL okazalo sie ze przewody byly polamane w przelotce. Dostep do tego czujnika tez nie jest za latwy. Trzeba wszystko sciagac w drzwiach(metalowy panel) i z tego co pamietam czujnik jest chyba na nitach. Po pewnym czasie auto powraca z padnietymi drzwiami ( cala elektryka). Powod przewody dochodzace do modulu padly (na wtyczkach). Taniej i szybciej przyszlo kupic nowa wiazke drzwi niz sie bawic w szukanie.
Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Koledzy, dziękuję serdecznie za pomoc. W wolnej chwili pościągałem gumowe osłony kabli między drzwiami a budą auta i okazało się w drzwiach kierowcy jest wszystko ok a w drzwiach pasażera jest przerwany biały kabelek idący do żółtej kostki - polutowałem, dałem koszulki termokurczliwe i skasowałem błąd ze sterownika i kontrolka zgasła na dobre. Dziękuję wszystkim
Była O1 1.6 AEE
Było A4 B5 1.6 ADP
Jest O2 FL 1.9 BXE
Ta przelotka to rozumiem ten taki gumowy rękaw od drzwi do karoserii, ta tak tzw harmonijka? Pytam ponieważ wczoraj auto wróciło mi od lakiernika, malowanie drzwi lewych tylnych i przednich i wyskakuje mi bład Aribaga właśnie, wieć chciałbym sprawdzic czy są podłączone? Czy to może być tez po prostu kwestia że jak ściągali drzwi to je odłączyli i wyskoczył błąd któy został i trzeba go teraz skasować?
Komentarz